Installatie handleiding Sherpa

1 Inleiding

Deze handleiding zal u helpen bij het installeren en het voor de eerste keer starten van uw Sherpa omgeving(en).

Sherpa bestaat uit 2 delen:

• het ‘Client’ deel, op uw lokale computer(s), hierna ‘WinClient’ genaamd.
  • het ‘Server’ deel, op servers van Sherpaan in de beveiligde omgeving van ons datacentrum.

Omdat alle rekenactiviteiten en dataopslag door de server worden geregeld is het ‘Client’ deel op uw lokale computer(s) maar een klein programma.

Hierdoor is ook het installatie bestand van Sherpa compact en klein.

De installatie procedure is niet complex, toch helpen wij u met deze handleiding graag met deze eerste stappen.

Mocht de installatie van Sherpa niet lukken? Neemt u gerust telefonisch contact met ons op, wij begeleiden u dan door de installatie procedure heen.

Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op 0318-712089 of per mail support@sherpaan.nl

2 Downloaden

Voor het installeren van de Sherpa WinClient,  kunt u het installatiebestand downloaden vanaf de volgende locatie: https://download.sherpaan.nl/  selecteer hier het bestand onder Sherpa installatie

Het downloaden hoeft u slechts eenmalig te doen. Na installatie van de WinClient op uw lokale computer(s), worden de updates automatisch aangeboden. Hier zult u weinig tot niks van merken.

Na het downloaden kunt u het msi bestand uitvoeren.

3 Microsoft .Net Framework

Microsoft .Net Framework is een raamwerk applicatie welke nodig is om Sherpa op uw computer onder MS Windows te laten functioneren. Het kan zijn dat dit Framework al is voor-geïnstalleerd. Als dit niet zo is zal er tijdens de installatie van de Sherpa Winclient vanzelf om worden gevraagd dit alsnog te installeren.

Gebruik minimaal versie .net Framework 4.8.0

Indien Microsoft .Net Framework nog niet is geïnstalleerd kan de volgende melding komen:

Volg de instructies op om deze te instaleren, hierna kunt u nogmaals proberen de Sherpa winclient te instelleren.

4 Windows

Kies “Run” wanneer dit scherm naar voren komt en volg de installatie wizard.

Kies “Next”

Kies “Next”

Sherpa wordt geïnstalleerd.

Inloggen

U kunt inloggen door uw gegevens in te voeren of met gebruik van de USB Sherpa-key in een vrije usb aansluiting van uw computer te plaatsten na het klikken van “Login with yubikey”. Plaats nu uw vinger op het rondje van de Sherpa-key, de tekstregel wordt nu gevuld.

Als u toegang heeft tot meerdere Sherpa omgevingen: Kies de Sherpa applicatie die u wenst te installeren. De overige versies worden bij een 1e gebruik na het opstarten vanzelf geinstalleerd.

Met behulp van de Search bar kan er ook gezocht worden tussen de omgevingen.

Kies de gewenste applications om te installeren en kies “Install”

Kies “Close”. Sherpa is nu op uw computer geïnstalleerd.

5 Windows versies

Minimale eisen: Sherpa werkt in combinatie vanaf Windows versie Windows 7 SP 1 en hoger.

Voor Sherpa is verder Microsoft .Net framework benodigd vanaf versie 4.8.0

Sherpa kan nu gestart worden via het Start Menu waar een koppeling is toegevoegd met de naam Sherpa.

6 Sherpa gebruiken op MAC

Sherpa is een Windows client-server applicatie die gebruik maakt van Microsoft .NET Framework. Hierdoor kan Sherpa niet direct geïnstalleerd worden op een Mac.

Het is wel mogelijk om Sherpa te gebruiken via een tool: https://www.parallels.com/nl/

Sherpa de eerste keer starten

Bij het starten van Sherpa zal het volgende scherm worden getoond:

U kunt inloggen door de USB Sherpa-key in een vrije usb aansluiting van uw computer te plaatsten. Klik eerst op "login with yubikey", plaats nu uw vinger op het rondje van de Sherpa-key, de tekstregel wordt nu gevuld en u wordt aangemeld bij Sherpa

Let op: Windows herkend de Sherpa-key automatisch. Het kan zijn dat bij het eerste gebruik van deze Sherpa-key op uw computer het iets langer duurt voordat de Sherpa-key actief is.

Let op: deze USB sleutel bevat NIET de Sherpa WinClient software. Het is puur en alleen een manier om u als gebruiker te identificeren. De sleutel is dan ook persoonlijk. Mocht u de sleutel verliezen dan kunnen wij deze voor u blokkeren voor verder gebruik. Neemt u in dat geval alstublieft contact met ons op.

Gefeliciteerd, Sherpa is nu geïnstalleerd!